Házasság hete 2015 - Szerelmes Kalandtúra élmények


A plébániai közösség ismét egy szívmelengető kezdeményezéssel gazdagodott. Az immár 8. alkalommal megrendezett Házasság hete néhány lelkes majori házaspárt arra indított, hogy egy másutt már sikeresen megvalósult programot saját leleményességükkel gazdagítva majori házaspárok számára ajándékozzon. A meghívás egy hétpróbás „szerelmes” kalandtúrára szólt, ami olyan lelkes fogadtatásra talált, hogy január 25-én, a vasárnap reggeli szentmisét követő programindítón kevésnek bizonyult az előre nyomtatott, részletes feladatmagyarázatot tartalmazó „útlevél”. Több, mint ötven házaspár nevezett, s mivel a „szerelem” kor-független, még mi is belefértünk 45 éves házasságunkkal. A program elemeit ízelítőül saját próbatételeinken keresztül szeretnénk bemutatni.

Az első próba a Major cukrászdában eltöltendő „édes” kettes, nekünk csak másodszori nekifutásra sikerült (ékes bizonyságul, hogy a vasárnapi zárva tartás nem rendíti meg a kereskedelmet), de az Ország tortája (2013) igazi „kirúgás volt a hámból”, ízében esküvői tortánkra emlékeztetett.

„Közös helyünk”-re egy napfényes vasárnap délelőtt zarándokoltunk el. A szép emlékű pad a margitszigeti Duna parton talán még a régi, a futópálya azonban akkor még nem létezett, így ezúttal kissé visszafogottabban emlékeztünk smiley

Az „együtt főzés” a tőlem szokatlan ötlet-felvetéssel indult (általában nem tudom eldönteni, hogy „mit szeretnék enni”). A kocsonya kellékeket együtt vásároltuk, sőt a további teendőkön is egyetértésben osztoztunk, a 10 tányérból azonban már kiterjedt családunk több tagjának is jutott (a hat hónapos legkisebbnek csak közvetve).

A Lipóti Pékségben a Vizy házaspár nagyvonalú ajándékaként figyelmes vendéglátásban részesültünk (reggeli szombaton 12 előtt 10 perccel smiley. A rétes és szilvalekváros bukta, mellé kapucíner, egészen „királyi” volt.

A próbák három hete alatt többször is voltunk együtt szentmisén, de ezt nem éreztük próbatételnek. Ez kegyelem és azt is elmondhatjuk, hogy „Megtartó hűségünk”-nek ez házasságunk kezdete óta egyik, s talán a legfontosabb alap-pillére.

A hét próba záróakkordja 15-én a vasárnap esti ünnepi szentmise és az azt követő agapé és filmvetítés volt. Bíró püspök atya prédikációjából megmelengette szívünket egy aranylakodalomból idézett tanúságtétel, ami egybecsengett saját tapasztalatunkkal: bármilyen hihetetlenül hangzik az új házasoknak, lehetséges, hogy több évtizedes házasság után még jobban szeretik majd egymást, mint esküvőjük idején. Ezt kívánjuk a Szerelmes kalandtúra minden résztvevőjének is!
A házaspárok kistemplomi záró találkozója a kedves „Máris hiányzol” című film vetítésével, az agapéval és a két szerencsés nyertes kisorsolásával, majd a valamennyi házaspárnak ajándékozott emlék-gyertyák fényénél egymásért elmondott imával a „Szerelmes Kalandtúra" „tortájának a habja” volt. A két nyertes pár gyertyafényes vacsorát nyert a Mandragóra ill. a Mezzo étteremben, mindkét étterem szívesen támogatta a kezdeményezést.

Végezetül mindannyiunk nevében szívből köszönjük a főszervezők, a Héjj és Vizy házaspár áldozatos közreműködését, a Házasság hete” záró miséjét, Biró püspök atya értékes gondolataival, és az idei „Házasság arca” Tomka házaspár elkötelezettségről szóló tanúságtételét.

Kálmán és Judit