25 éves a VáKE - november 20-án ünnepeltük (élmények)


1990. november 24-én tartotta alakuló közgyűlését a Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesület, a Városmajori Katolikus Egyesület jogelődje.

25 évvel később...

2015. november 20-án, pénteken este megünnepeltük a VáK(I)E negyedszázados születésnapját, a nagytemplomban tartott hálaadó szentmisével, majd a kistemplomban, teaház keretében emlékeztünk meg az elmúlt 5x5 év eseményeiről és örültünk egymásnak.
Alkalom nyílt ismét a találkozásra régi és új tagok között, feleleveníteni a múlt csodás eseményeit, tervezni a jövőt. Óriási, már-már történelminek mondható anyag gyűlt össze a múlt eseményeiről, korszakalkotó találkozásokról, a gyűjtemény tovább bővült azóta is, hanganyagok, régi képek, felvételek...Az anyagoknak igyekszünk méltó helyet és elérhetőséget biztosítani, és ezúton is kérünk Mindenkit, akinek otthon lapul egy -egy kincset érő fénykép, hanganyag, keresse az Egyesület tagjait!

Álljon most itt néhány gondolat a szervezők tollából:

Kincses Zoltán:
Az ünnepet megnyitó szentmisén Kövesdy Zsolt atya mondott szentbeszédet, aminek személyes hangvitele mindenkit megérintett. A szentmisét követő megemlékezésen is meghatározó volt a személyes hangnem, amikor a múlt történéseit felidéző felszólalók arról számoltak be, hogy mennyire fontos része volt, vagy része ma is életüknek a közösség, az együttlétek, a közös célokért végzett munka. A beszámolókat vetítés, családias teaház, és a 4 Akkord Show Kórus fantasztikus előadása tette még színesebbé.

Eplényi Kata:
1991 és 2007 között testközelből figyeltem a Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesület életet, és lett szerves része az életemnek.
Olyannyira, hogy számos szempontból ez határozat meg érdeklődésemet, tanulási választásaimat, befolyásolta hitemet, annak megélését és formálta személyiségemet - úgy érzem - közösségi lénnyé. Személy szerint rengeteget köszönhetek a VáKIÉ-nek, és minden tagjának, minden "nagyöregnek" (nálam idősebbnek :), atyáinknak. A mostani VáKE életét nem ismerem, de öröm volt látni a 25 éves születésnap családias estéjén, hogy a mostani közösségnek ugyanezt adhatja a "Major". Bízom benne, hogy gyermekeink generációjának is lesz ilyen, vagy ehhez hasonló "védőhálója", inspiráló közege, irányító közössége, útjelzője, mint amit nekem jelentette a "Major". Isten éltesse még sokáig az Egyesületet!

Szikora Réka:
Határon túli buszos utak, pokrócba csavart élelmiszer, hétfő esti filmklub, határon túliak szavalóversenye, szombat délelőtti kosárlabdázás, ködös hajnalok rorátéi - mind a Vákie-t jelentették. A Karácsonyi ünnepkör kapcsán mindezek közül is a legaktuálisabb az örömhír elvitele a kórházakba. Az ünnepet a kórtermekben töltő emberekhez gyerekek és felnőttek vittük el azt az örömhírt, amelyet mi fűtött otthonunkban élhettünk át. Köszönöm, hogy mindennek részese lehettem, és mindazoknak, akik ebben velem részt vettek.

Kövesdy Zsolt:
Számomra ez a 25 év meglepetés. Meglepetés, mert valami olyat alkottunk, amit a minket követő generációk is át tudtak venni, és a találkozások eszközeként felhasználni. Keresztény elköteleződésünk és felelősségünk megélésének lehetősége! Büszke vagyok az Egyesületre!

Krebs Zoltán:
Öröm volt látni a sok ismeretlen arcot, ahogy örültek, örültünk egymásnak, ahogy előjöttek a régi sztorik. És egy kis bánat is volt ( van ) a szívemben ..........., hogy ezt a rengeteg élményt, határon innen és túl, én élhettem át. Fantasztikus lehetett. Köszönet és hála, elsősorban Halzl Jóska bácsinak, de minden alapítónak, volt és jelenlegi tagnak egyaránt, hogy az Egyesület létezik.

További képek: http://www.vake.hu/galeria/2015/VaKE25-151120