Családos tábor Tatán 2017


Nyugodtan elmondhatjuk, hogy 10 éve a nyaraink központi eleme a városmajori Családos Tábor. Amíg ki nem derül a pontos időpontja, nem szervezünk más utazást és év közben őszintén reméljük, hogy nem fog ütközni a gyerekek iskolai, regnumos, stb. táboraival sem. Ez általában sikerül, de előfordult már, hogy az öt gyerekünk közül csak egy tudott eljönni velünk, ami hát... nem volt az igazi.

A családos tábor nagyszerűsége számunkra abban rejlik, hogy évről évre rácsodálkozunk: mennyire jól tud 50-60 család, 230-250 ember –akiknek nagy része gyerek – együttműködni és jól érezni magát. És minden évben mély hálával gondolunk azokra a házaspárokra, akik a mindennapi munka, gyereknevelés, elfoglaltság mellett hajlandóak időt és energiát szánni egy ilyen volumenű tábor megszervezésére. Az idei évben a Frigyes család vállalta magára a főszervező szerepét, ami a 7 gyermekük mellett igazán nem volt kis feladat. Meg kell szervezni a szállást, az étkezést (normál, vegetáriánus, gluténérzékeny, tejérzékeny, tojásérzékeny...), a programokat, a gyerekek programját, a pesztrák feladatait... és még sorolhatnám. Szerencsére ez csapatmunka, az évek során szerzett tapasztalatokat beépítve könnyebbnek tűnik a feladatok leosztása – de így is rengeteg részletre kell odafigyelni. Ki kell találni a program fő vezérfonalát, a témát, ami köré az előadások szerveződnek, meg kell hívni az előadókat, fel kell kérni a idősebb gyerekeket – pesztrákat -, hogy öt napon keresztül támaszai legyenek a szülőknek, stb.

Az idei tábor rendhagyó volt abból a szempontból, hogy nem volt központi téma. A fő motívum a szivárvány volt, annak minden sokszínűségével, és az előadások is sokrétűek voltak, mégis összességében egymásra épültek.

Érkezéskor a családok megkapták a szobájukat, a részletes programot és megtudták, melyik csoportba vannak beosztva. A tábor egyik nagy élménye számunkra minden évben a kiscsoportos beszélgetés, amikor egy-egy előadás után lehetőség nyílik egymás között megvitatni az adott témát.

A táborok minden évben szentmisével kezdődnek, az idei misét Vértesaljai László atya, a vatikáni rádió munkatársa celebrálta. Az első „batyus” ebéd után az ő előadását lehetett meghallgatni, előadásmódja, felkészültsége, orgánuma egészen kivételes élmény volt.

Előadások, szervezett porgramok délelőtt és délután vannak, 2-2 órás időtartamuk alatt a pesztrák felügyelik a kicsiket.
A gyerekek szintén csoportokba vannak beosztva, 2-2 fiatal vigyáz 3-8 fős korosztályos csoportokra. Külön programok vannak kitalálva számukra, kézműveskedés, meghívott bábművészek, zenészek, van mesehallgatás, jó időben pancsolás és sok-sok játék. A gyerekeink minden évben rajonganak a pesztráikért, akik szívüket-lelküket beleadva gondoskodnak róluk, sokszor még a szabadidejükben sem lehet levakarni róluk a kicsiket.

A nagyobb gyerekek számára két altábort szerveznek: az alsós korosztály 4. osztályig még a szülőkkel alszik, de napközben alig lehet találkozni velük, annyi programjuk van, 5.-től pedig a kamaszok közé kerülnek, akik már külön is alszanak a vezetőikkel és csak az étkezéseknél látjuk őket. Kenuzni mennek, kirándulnak, éjszakai túrán vesznek részt, számukra szervezett előadásokat hallgatnak, idén például madarászkodtak. Amíg a nagy gyerekeink még kamaszokként vettek részt a korábbi táborokban, számukra a nyár fénypontja volt ez az öt nap.

Természetesen bőven van együtt töltött idő is. Ebéd után kötelező a csendespihenő – főleg a kisbabás családok, ovis gyerekek miatt, de a felnőttek is el tudnak fáradni a sok érdekfeszítő beszélgetés után.

Minden tábor „alapfelszereltsége” a mindennapos szentmise, a családos kirándulás, amin kicsik-nagyok egyaránt részt vehetnek, a focimeccs (apák-fiúk, pesztrák-apák), és az utóbbi néhány évben a nagy igényre való tekintettel van egy családos délután is, szabad program, amikor nincs semmi kötöttség, el lehet hagyni a tábor területét egy kis közös fagyizásra, városnézésre, sétára.

Bár korábban sok-sok éven keresztül a családos táborok helyszíne Verőce mellett a Csattogóvölgy volt, tavaly a pesztrák kötött elfoglaltsága miatt a szervezők nem tudták lefoglani és kénytelenek voltak új helyszínt keresni. Így esett a választás a Tatai Esélytáborra, ami tulajdonképpen egy klasszikus KISZ tábor hangulatát idézi, de sok szempontból kényelmesebbnek találtatott Csattogóvölgynél. Végül szavazás alapján idén is ez lett a helyszín. Tata bűbájos város, jó időben nagy előnye a Tatai-tó, mely a tábortól 2 perc sétára van és fürödni is lehet benne.

Az ötnapos együttlét alatt új barátságok szövődnek, az atyák részvétele, a témák és előadások segítenek hitünk elmélyítésében. Lehetőség van szentségimádásra, amire külön buzdítanak is bennünket a szervezők.
A csoportoknak a beszélgetésen, barátkozáson kívül feladataik is vannak, melyek elősegítik egymás jobb megismerését és nem utolsósorban fennakadásmentes működést biztosítanak a táborozáshoz. Minden nap más a feladat: tízóraikészítés, a helyszínek berendezése, miseszolgálat, az ebédnél levesosztás, stb. Apróságok, de óriási jelentőségük van. Imacsoport is van, a tagok feladata, hogy aznap a többiekért imádkozzanak.

Nagy élmény ilyenkor közelebb kerülni az atyákhoz is, lehetőség van szentgyónásra, beszélgetésre. Zoltán atya szerencsére most is el tudott jönni – nagyon izgultunk érte, imádkoztunk a gyógyulásáért. Olyan nagy öröm volt látni, hogy jobban érzi már magát. És idén itt ismerhettük meg az új káplánunkat, Peti atyát is, akinek jelszava: „ne mondd, hogy ifjú vagyok”, és akinek elhivatottságát egészen megható volt megtapasztalni.

A családos táborok további „hozománya”, hogy az itt kialakult barátságok év közben is fennmaradnak. Házaskörök, imacsoportok alakulnak, sőt ebben a táborban elhangzott az is, hogy néhány feleség tavaly imakört hozott létre abból a célból, hogy a férjükért-házasságuk jobbításáért imádkozzanak és meghatározott feladatokkal hetente megbirkózva egymással megosszák a tapasztalataikat. Szép volt hallani, milyen lelkesedéssel beszéltek az elért eredményekről, a megélt kis csodákról, és hamarosan több jelentkező is akadt újabb kis körök alakítására. Sőt, a férjekben is felmerült a hasonló szándék... és hát ki tudja? Mennyivel szebb lenne a világ, ha mindenki összeállna másik 3-4 emberrel csak azért, hogy másokért imádkozva tegyenek valami kézzelfoghatóan jót.

Az esték megint csak a felnőttekről szólnak. A gyerekeknek vacsora után esti mesét mondott Vizy Ildi, óriási sikere volt. Az esti ima után fürdetés, fektetés következik és 9-kor indul az esti program: vetélkedő, táncos mulatság, idén eljöttek a Kistemplomos Lovagok (Small Church Horses), és egyik este lehetőség nyílt a szentségimádás különböző formáinak kipróbálására: lehetett választani taizei-i ima, emmánueles dicsőités és Kövesdy Zsolt atya által vezetett szentségimádás között. A maga nemében mindegyik egy kis csoda volt.

A tábor tábortűzzel zárul, ahol a pesztrák kis csoportjaikkal egy-egy mini előadással készülnek. Nagyon cukik voltak a kislányok-kisfiúk, ahogy izgatottan várták a fellépést. A kis- és nagykamaszok vicces előadását vastaps kísérte, többször visszatapsolták őket.
Este pedig, fektetés után a felnőttek is meglepetésben részesültek, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen hatalmas színészi tehetséggel megáldott családapák vannak közöttünk, mint Rácz Bence és csapata.

Végül pedig muszáj szót ejteni a kantinról is, amit a Linczenbold és Gelley házaspárok vállalnak már évek óta magukra, és ahol fillérekért lehet sört, kávét és szódavizet inni, és ahol a csaposok mindig szólnak egy-két jó szót is az emberhez.

A hét végén a hazavezető úton minden évben megállapítjuk, hogy az idei volt a legjobb tábor, és megfogadjuk egymásnak, hogy a következőt semmiképp sem hagyjuk ki. Nagy öröm volt látni, hogy idén sok új, kisgyerekes család csatlakozott a régi csapathoz és szívből reméljük, hogy ők is olyan sok pozitív, feltöltő élménnyel gazdagodtak, hogy mostantól kezdve az ő további nyaraik központjában is a családos táborok állnak majd.

Köszönjük még egyszer a Frigyes családnak és az összes szervezőnek, résztvevőnek, előadónak az áldozatos, csodálatos munkát! Ugye jövőre is lesz, aki vállalja...?

(Kazsuk Ildi)

<< vissza