SZÉP EST - Szembejött versek - beszámoló


Különleges szombat esti műsorra hívta a városmajori családok levelezőlistáján a kistemplomi zenei szolgálatot hosszú évek adó KIFUR zenekar (kistemplomos furulyások) vezetője, Schön György. Az értesítésen a kettes és a nullás számokon volt a hangsúly: 2020-ban, a második hónapban, február 2-ának vigíliáján 20 órakor kezdődik húsz vers bemutatója, saját dallamokra ültetve. Az elmúlt néhány évben születtek meg ezek az alkotások. Legtöbbször az ihlet hatására, csak egyszer megrendelésre. Ahogy maga mondta: a versek szembejöttek vele, és nem tért ki előlük. Volt, hogy egy nap alatt készült el a mű, volt, hogy több hónapig érlelődött. Kedvenccé vált verseit e címszavak alá rendezte: Isten; Anya; Szerelem; Út, életcél, ünnep; Korrajz; Elmúlás, búcsú, halál, hála; Bölcselet, tanács, lelkesítés, merengés.

Gyuri első majori önálló estjére a plébánia földszinti termében gyűlt össze az érdeklődök társasága. Minden verset közvetlen szavakkal mutatott be: megtudtuk, hogy mikor olvasta, hol hallotta először, milyen körülmények között jött a dallam, kikkel zenélt együtt, milyen személyes kapcsolata volt a költővel, milyen izgalmakon kellett időnként átesnie. Tizenkilenc vers elhangzása után következett az első taps, majd a ráadás mű: a „Megsárgult képeslap”. A délvidéki szülővárosról szóló saját „magyar nótát” egy 1912-ből előkerült, Nagybecskerekről Székelyudvarhelyre küldött képeslap ihlette.

A jelenlevők között a zenész szakmát Berkes Balázs, Boromissza Gábor, Szikora József és Szombatfalvi Csilla képviselték. Ha már a neveknél tartunk, soroljuk el a megidézett költőket is: Arató András, Áprily Lajos, Banka Gabriella, Bogdán József, Gyulai Pál, Kányádi Sándor, Lackfi János, Mécs László, Nagy Bandó András, Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Simon András, Tóth Árpád, Váci Mihály.

Az előadás után jutott még kis idő baráti beszélgetésre bor, pogácsa és apró farsangi fánk mellett. Egy alkalmi csoportképhez felsorakozva tettünk pontot az összejövetel végére. A távozó vendégek után az ajtót az előadáson végig jelen levő házigazda, Zoltán atya zárta be.

Unger Zsuzsa