Nem szóval, hanem tettel - VÁKE30 - Filmbemutató


2022. november 24-én, a VÁKE 32. születésnapján különleges programon vehettünk részt. Elkészült ugyanis az egyesület múltját és jelenét bemutató dokumentumfilm, a Nem szóval, hanem tettel (rendező: Réti László).

A filmbemutatóra a Mamut mozitermében került sor, közel 300 fős közönség előtt. A rendezvény házigazdája a VÁKE korábbi elnöke, Hegyi László volt, a film előtt pedig köszöntötte a nézőket Süllei László püspöki helynök is (Erdő Péter bíboros úr nevében).

A film archív felvételeken és visszaemlékezéseken keresztül mutatta be az egyesület hőskorát, Halzl József kulcsszerepét a fiatalok közösséggé szervezésében, Várszegi Asztrik segítségét az indulásban. Megszólal a filmben a közösség sok máig aktív tagja is, Gelley Dávid, a Kövesdy testvérek, Hegyi László. Eközben pedig az alkotás folyamatosan tudósít a jelenről: jeleneteket láthatunk a nyári táborból, Riesz Domonkos pappá szenteléséből, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár próbáiról. Tulajdonképpen kifejezetten izgalmas, érdekfeszítő filmet láthattunk az alkotóktól.

A film után megünnepeltük a stábot még a helyszínen, majd az ünnepség a kistemplomban folytatódott. A Csokolia cukrászda jóvoltából sütemény, pogácsa és ital várt minket, sőt egy ünnepi VÁKE-torta is (hiszen egyszersmind születésnapot is ünnepeltünk). Volt minden, ami szem-szájnak ingere, bár többen kifogásolták a szeszes italok hiányát…

Még egy fontos momentuma volt az ünneplésnek: a VÁKE által régóta adományozott VÁKE-díjat innentől kezdve a VÁKE Halzl József-díjának hívjuk, és első két díjazottunknak most adtuk át a díjat. Olyan emberek ők, akik kezdettől fogva sokat tettek a közösségért, és ma is aktívak benne: Gelley Dávid és Kövesdy Tamás. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

Trailer:

https://youtu.be/MKWBOe6RBmw

Magyar Kurir:
"Nem szóval, hanem tettel"Röviden a filmről:

„Kevesen vannak, akik a kútásásra vállalkoznak, de sokan vannak, akik a kút vizéből inni akarnak. Kérem Isten áldását rátok, hogy Ti legyetek ezek a kútásók, akik mertek a mélyre ásni, akik nem szóval, hanem tettel, cselekedettel próbáljátok Krisztus egyházát megújítani” – ezekkel a szavakkal köszöntötte 32 évvel ezelőtt Várszegi Asztrik esztergomi segédpüspök a frissen alakult Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesületet.

Az 1980-as években az ifjúsági gitáros misék által a városmajori templomban közösséggé szerveződő fiatalokból néhány lelkes hívő kezdeményezésére 1986-ban létrejött a Városmajori Ifjúsági Csoport, amely a rendszerváltásig informális szerveződésként működött. Zenés előadásai, nyári táborai, kulturális és közösségépítő összejövetelei, gregorián kórusa mind hozzájárult ahhoz, hogy a Városmajori Plébánia aktív közösségi életének híre ezekben az években országosan ismert volt.

Hogyan szerveződtek a pionír katolikusok a félillegalitásban? Miért éppen a budai Városmajorban találtak egymásra legendás papok és tenni akaró civilek? Mi a városmajori civil szerveződés folytonosságának titka?

A két idősíkon futó dokumentumfilm a 32 évvel ezelőtti események mellett bemutatja a VáKE jelenét is. A városmajori fiatalok a Jézus Krisztus Szupersztár c. rockopera előadására készülnek, a közösség egy év kihagyást követően ismét megrendezi nyári családos táborát, Erdő Péter bíboros pedig pappá szenteli Riesz Domonkost, a közösség egyik tagját.

Nem szóval, hanem tettel
- dokumentumfilm a 30 éves Városmajori Katolikus Egyesületről

rendezte: Réti László
fényképezte: Szalai Márk
hang: Seidl Domokos
gyártó: Igen Média Kft. 

Csatolmányok: