Gasztronómia! Októberi AKCIÓ! Küld be kedvenc ételed és sütid a Plébániára! / a receptjét pedig ide ..../


Jézus megmondta : ..."nem csak kenyérrel él az ember".... - igaz, Ő itt más gondolattal folytatta :-))

 

Klasszikus zakuszka

Hozzávalók

  • 50 dkg kápia paprika
  • 50 dkg padlizsán
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 0.5 dl olívaolaj
  • só, bors, borsikafű

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a megmosott, megszurkált padlizsánokat és a kápia paprikákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A paprikákat időnként megforgatjuk, ha már megbarnult a héja, kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk, kicsit pihenni hagyjuk, eltávolítjuk a héját és a magját, majd finomra összevágjuk. A megpuhult padlizsánokat szintén rövid időre fóliával letakarjuk, így könnyebben lehúzhatjuk a héját, ezután ezt is finomra aprítjuk. A finomra vágott hagymát egy csipet sóval megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a pépesre vágott padlizsánt, paprikát és a sűrített paradicsomot, ezután fűszerezzük, sóval, borssal és borsikafűvel.

Végül kb. 10-15 perc alatt összefőzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd hűlni hagyjuk. Tálalás ízlés szerint, langyosan vagy hidegen, barna kenyérrel vagy bagettel. Jó étvágyat....
 


 

KAKAÓS-TÚRÓS SÜTEMÉNY

A tésztához alaposan kikeverünk
1 tojást,
11 ek cukrot,
11 ek olajat,
15 ek lisztet,
2 ek kakaót,
2,5 dl tejet,
1 kk szódabikarbónát és
1 citrom reszelt héját,

majd a masszát zsírozott-lisztezett tepsibe csurgatjuk egyenletesre. (A tepsi nagysága ízlés dolga, attól függ, hogy ki szereti a magasabb, ki a laposabb sütit.)

A krémhez összekeverünk
1 tojást,
5 ek cukrot,
75 dkg túrót,
1 ek búzadarát és
1 cs vaníliás cukrot,

majd kanállal - meglehetős közelségben egymáshoz - halmokat teszünk a kakaós masszába.

A sütemény 25-30 perc alatt megsül, kb, 200 fokon. (Akkor jó, ha már a túrós rész is színre kap kicsit.)
Nagyon egyszerű, nagyon finom és nagyon mutatós! :-)
 


 

TÉLI SALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg kelkáposzta
40 dkg burgonya
10 dkg bacon szalonna
1 fej hagyma
1 evőkanál Vénusz olaj
l l húsleves kockából
8 szem aszalt paradicsom
A zöldmártáshoz:
2 evőkanál borecet
2 vékony szelet kenyér (vagy 1 zsömle)
1 nagy csokor petrezselyem
fél dl Vénusz olaj
1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, leveleit csíkokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és felkockázzuk. A szalonnát felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, és zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a káposztát és a burgonyát, felöntjük a húslevessel, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Közben elkészítjük a zöldmártást: a borecetet elkeverjük 4 evőkanál vízzel, és meglocsoljuk vele a kenyeret. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, felaprítjuk. A kenyérrel együtt összeturmixoljuk vagy villával alaposan összetörjük. Beledolgozzuk az olajat, egy csipet cukrot, ízlés szerint sót, borsot, végül pedig a bort. Tálkába szedjük. A levest leszűrjük, és a zöldségeket hagyjuk kihűlni. Belekeverjük az aszalt paradicsomot. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a zöldségekhez keverjük. Leöntjük a mártással, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.


Megjegyzés: 1 adag: 2026 kJ/484 kcal
 


 

BŐRÖS MALACSÜLT SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS PEZSGŐS LILAKÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók: 2 személynek:
30 dkg malachús
1 dl sör
méz
1 db cékla
20 dkg sütőtök
1 szelet lilakáposzta
1 db lilahagyma
1 db babérlevél
ecet

őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál disznózsír
olívaolaj
1 dl pezsgő

Elkészítés:

A malachús bőrét bevagdosom, sózom, borsozom, szórok rá pirospaprikát, nyomok rá fokhagymát, s néhány órára beteszem a hűtőbe.

Majd egy serpenyőben disznózsíron beteszem a sütőbe, fóliával letakarva.

A céklát és a tököt pucolás után felkockázom, egy serpenyőbe rakom, sózom, borsozom, locsolok rá olívaolajat, beteszem a sütőbe.

A káposztát legyalulom. Serpenyőben a karikára vágott lilahagymát megkapatom, dobok rá köménymagot, ráteszem a káposztát, sózom, borsozom, öntök rá ecetet, teszek rá babérlevelet. Amikor már csaknem kész, ráöntöm a pezsgőt.

Közben a malachúst időnként meglocsolom a saját zsírjával és sörrel, 40 perc után leveszem a fóliát a malachúsról, kenek rá mézet, s átkapcsolok grill fokozatra.

Tálaláskor egy szelet malachúst teszek a tányérra, mellé sült zöldségeket és káposztát.


 

NARANCSOS KUGLÓF

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg vaj
17 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
2 citrom
3 narancs
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
12 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál narancslé
kandírozott narancshéj

Elkészítés:

Habosra keverem a puha margarint a vaníliás- és a kristálycukorral, valamint a csipet sóval. Hozzáadom a tojásokat, belereszelem 1 citrom és 1 narancs héját. Elvegyítem benne a 3 evőkanál frissen facsart citrom- és 10 evőkanál narancslevet. Fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is. Jól összedolgozom, majd a tésztát kivajazott kuglófformába öntöm. 15 percet pihentetem, ezáltal finomabb, könnyebb tésztája lesz. Előmelegített forró sütőben, a középső sütősínen kb. 50 percig sütöm (tűpróba!).

Elkészítem a mázat: 12 dkg porcukrot elkeverek 1-1 evőkanál frissen facsart citrom- és narancslével. Belekeverem a kandírozott narancshéjat. (Apró kockákra vágott narancshéjjal helyettesíthető!) Rácsurgatom a mázat a kuglóf tetejére.

JÓ ÉTVÁGYAT!